Inspiratie

De Verbeeldingsfabriek deelt graag kennis, inzichten en inspiratiebronnen. Lees hieronder de laatste updates.

amusement-park-1845153__340

Met creativiteit win je van een robot

Robotisering zet de wereld op zijn kop, maar hoeft niet het einde van je carrière te betekenen. Je moet wel meegaan met de verandering. Door de opkomst van robots kunnen er veel banen gaan verdwijnen. Zo schetsen rapporten die pas zijn verschenen. In een rapport van Deloitte word zelfs een potentieel verlies van twee tot drie miljoen arbeidsplaatsen genoemd. De ontwikkeling zal betekenen dat mensen mee moeten gaan in verandering. Analytische vaardigheden en creativiteit worden belangrijk. In het artikel in de Intermediair van 16 februari 2017 wordt hier op uitgebreid ingegaan.

Lees hier het gehele artikel https://magazine.intermediair.nl/issue/16-02-2017/de-vs-en-china-zijn-al-veel-verder/

OnsCreatieveBrein-Swaab-1

Ons creatieve brein

In het pas verschenen boek ‘Ons creatieve brein’ gaat Dick Swaab in op de ontwikkeling van de hersenen en de interactie met de omgeving. Het gaat in op de ontwikkeling en de rol die kunst en muziek daarin speelt. Het bespreekt vragen als: “Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren?”
Swaab beschrijft het als het maken van nieuwe combinaties uit de enorme stroom informatie die ons bereikt vanuit de buitenwereld en die opborrelt in ons brein. Dat maakt creativiteit tot een hersenproces. En onze hersenen tot creativiteitsmachine. 

Hoe kijken naar kunst werkt

Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, laat in dit filmpje zien dat het beleven van kunst de hersenen in beweging zet. Het filmpje gaat over het de hersenen van kinderen, maar de Verbeeldingsfabriek ziet iets vergelijkbaar voor volwassenen.